Hey, je browser is verouderd!

We hebben gemerkt dat je Internet Explorer gebruikt. We raden je aan om deze website te bekijken met een van de volgende browers:
2 juni 2021

Wat is de financiële impact van een overlijden op je gezin?

Kan je gezin financieel het hoofd boven water houden mocht een kostwinner plots overlijden?

Waar gaat al dat geld naartoe?

Wanneer we de website van het Belgisch statistiekbureau er op naslaan merken we dat voor gezinnen meer dan 30% van hun maandelijks budget gespendeerd wordt aan kosten voor huisvesting. Water, gas en elektriciteit nemen hieruit een grote hap. Dit percentage zal, gezien de hoge energieprijzen, alleen maar belangrijker worden. Voeding en transport staan op twee en drie in de lijst.

Voor gezinnen met kinderen zijn dezelfde posten belangrijk. Daar is merkbaar dat, hoe ouder kinderen worden, hoe meer zij van het budget opeisen. Studerende kinderen leggen hier vanzelfsprekend het meeste gewicht in de schaal.

Wat bij een overlijden van een kostwinner?

Als we naar het lijstje hierboven kijken, stellen we vast dat het merendeel van deze uitgaven gewoon doorlopen wanneer één van de twee kostwinners komt te overlijden. Er zal wel wat minder energie verbruikt worden, ook de uitgaven voor voeding en transport zullen dalen, maar substantieel is dit allemaal niet. Verder zullen kinderen hoe dan ook mee op schoolreis willen, of willen studeren, op kot gaan, of …

En wanneer er dan plots slechts één in plaats van twee inkomens zorgt voor de plussen op de bankrekening, worden veel gezinnen al snel geconfronteerd met aanzienlijke maandelijkse tekorten.

Een verzekering als oplossing?

Toch hoeven zij niet te wanhopen, een levensverzekering kan dienen als simpele oplossing om ervoor te zorgen dat het onvoorzienbaar feit van vroegtijdig overlijden tenminste financieel niet te zwaar zal wegen.

De levensverzekering onbemind en onbekend?

Een levensverzekering klinkt als iets voor mensen met een zeer groot budget. Toch is de schuldsaldoverzekering ( een levensverzekering gekoppeld aan een hypothecair krediet) bij de meeste mensen zeer goed ingeburgerd. Dit is een goed begin, bij 100% indekking zorgt ze er namelijk voor dat de overblijvende partner of kinderen geen maandelijkse kredietlasten meer hebben. De zekerheid dus van een dak boven hun hoofd.

Maar dit dak is niet verwarmd, verlicht, ingericht,… Laat staan dat de kinderopvang betaald is, het internet, de studiekosten, etc. Voor het merendeel van de gezinsuitgaven is de schuldsaldoverzekering dus geen sluitende oplossing.

Om deze extra kosten af te dekken kan een (tijdelijke) levensverzekering afgesloten worden. Hier bepaal je een bedrag dat mag uitgekeerd worden wanneer je plots komt te overlijden. Dit bedrag stelt je gezin in staat om hun levensstandaard te behouden, mocht je vroegtijdig komen te overlijden. Je gezin is dus beschermd, ook wanneer jij er niet meer bent.

Gerelateerde artikelen